Verna Kovanen

LOMAN KONSEPTIA TUTKIVA VALOKUVANÄYTTELY TAIDEKESKUS MÄLTIRANNASSA TAMPEREELLA

Studio Mältinrannassa on esillä valokuvapohjaisista teoksista koostuva näyttely, joka vie katsojan Välimeren rantojen lomakeskusympäristöön. Valokuvataiteilija Verna Kovasen näyttely Out of this Time and Space pohtii loman konseptia ja ajatusta, jonka mukaan loma on eletyn arjen ja elämän ulkopuolella tapahtuva asia. Näyttely pyrkii hahmottamaan, minkälainen fyysinen tila loma todella on. Teokset on toteutettu valokuvaprintein ja risografiavedoksin. Mukana on myös kankaalle digiprintattu teos, sekä videoprojisointi.

Tervetuloa TAITEILIJATAPAAMISEEN tiistaina 25.1. klo 17-18. (sen hetkisten koronarajoitusten mukaisesti)

Näyttelyn nimi on inspiroitunut Eeva Jokisen ja Soile Veijolan sosiologian turismitutkimuksesta (Oman elämänsä turistit, 1990), jonka mukaan koemme loman olevan arjen ulkopuolista aikaa ja tuovan mahdollisuuksia, joita meillä ei normaalisti ole. Kun tiedämme olevamme lomalla, annamme itsellemme luvan toimia toisin. Se mikä tapahtui lomalla, voi jäädä sinne. Loma on lupaus fantasiasta ja sen voimalla jaksamme paahtaa, kunnes loma koittaa.

Studio Mältinrannan näyttelytilassa avautuu teoksista näkymä, jossa tyhjät lomailuun rakennetut tilat muodostavat paikan, jossa loma voi tapahtua. Valokuvat on kuvattu turismisesongin ulkopuolella Pohjois-Kyproksella juuri ennen korona-pandemiaa, jossa turismin tarpeisiin on varattu kilometreittäin rantaa. Keskeneräiset loma-asuntohankkeet ja tyhjillään olevat loma-asuntokohteet ovat välitilassa, jossa ne tarvitsevat lomailijan luomaan illuusion lomasta. Loman symboleina toimivat uima-altaat ja auringonottopatjat odottavat käyttäjäänsä.

Näyttelyssä nähdään myös Selfie-videoteos, jossa rannalle eksynyt turisti pyrkii maksimoimaan lomakokemuksensa jakamalla sen videopuhelulla muille. Teos kuvaa sitä, kuinka sosiaalisen median, sekä kommunikaatiotapojemme kautta olemme jatkuvasti raportoimassa ja näyttämässä muille todellisuutta, joka jakamiseen keskittyessä tulee koettua kameran ruudun kautta. Joskus koemmekin matkat nimenomaan kuvia katsomalla tai niitä muille jakamalla. Lomasta raportointi muodostuu turistille tärkeimmäksi matkan tavoitteeksi, eikä niinkään arjesta irrottautuminen. 

TAITEILIJASTA:

Verna Kovanen (s.1989) on helsinkiläinen taiteen maisteri ja valokuvataiteilija. Teoksissa unelmat, nostalgia ja mielikuvituksen voima näkyvät usein taiteellisen tutkimuksen teemoina. Kovasen työskentely on lähes aina valokuvalähtöistä, mutta valmiissa teoksissa taiteilija käyttää valokuvan lisäksi erilaisia grafiikan ja kankaanpainannan menetelmiä. Perhealbumikuvat, sekä taiteilijalle tärkeät paikat ovat jatkuvasti inspiraation lähteinä teoksissa.

Verna Kovasen töitä on viime vuosina nähty näyttelyissä ympäri Suomea, sekä 2019 Kovanen piti yksityisnäyttelyn Venäjällä Space Place gallerian kutsumana. Nyt samanaikaisesti Mältinrannan yksityisnäyttelyn kanssa Kovasen töitä on esillä Space Place gallerian ryhmänäyttelyssä. Ryhmänäyttelyihin Kovanen on osallistunut niin Suomessa kuin ulkomailla. Vuonna 2018 hän osallistui videoteoksella TRACKS Miami Art Week:n Aqua Art Miami tapahtumaan. Alkavana vuonna 2022 Kovaselta julkaistaan valokuvakirja Broken Holiday Album saksalaisen taidekirjoihin erikoistuneen kustantajan Kerber Verlagin toimesta. Verna Kovasen edellinen valokuvakirja Näkymättömät – tositarinoita lasten mielikuvitusystävistä julkaistiin Suomessa 2016.

www.vernakovanen.com

instagram: @vernako