Veera Komulainen

Minä se kannan tätä maisemaa sisälläni aina

Näyttelyn nimi juontaa juurensa Arto Mellerin kirjoittamaan ‘Siriuksen vieraat’ -näytelmään (1984). Kuulumattomuuteen, kuulumaton paikkaan, aikaan tai kulttuuriin. Historiaan ja perintöön, sen kadottamiseen ja uudelleen löytämiseen. Kapinaan juuriaan kohtaan ja nostalgiseen romantisointiin.

Teokset luovat sillan kahden paikan kuulumisen välille. Silta-veistokset betonista ja metallista tuovat tämän sillan näkyväksi. Niissä on sekä koristeellista konstruktivismia, että piilotettua kuulumista. Metalliveistosten juuret ovat vahvemmat kuin kukat, ne pitävät kukan pystyssä ja antavat vakaan pohjan ohuelle metallille. Yksi niistäkin on erilainen.

“Identifioidun ulkosuomalaiseksi, asuttuani 12-vuotta ulkomailla, suurimman osan aikuisuudesta. Olen kuulumaton, vaikka kuinka muutan ja etsin parempaa paikkaa, en ikinä ymmärrä tapoja oikein. Nolaan itseni olemalla hiljaa ja tuijottamalla seinää. Tullessani Suomeen puhun liikaa, unohdan sanat, en tiedä mistä ohjelmista ja julkkiksista puhutaan. Olen kuulumaton kaikkialla.”

Veera Komulainen on Taiteen maisteri (Lapin Yliopisto 2017) ja Master of Arts (Raffles Academy, Singapore 2014). Hän on kotoisin Orimattilasta, mutta asuu Radstadissa, Itävallassa. Komulainen on voittanut mm. Mellunmäen metrotunnelin kuvituskilpailun 2018 ja maalannut muraalin Linnakallio goes Baana Symposiumissa 2020. Hän on Salzburgin Künstvereinin jäsen.