Tuula Anttonen

Minä ja muut – maalauksia

Galleria Mältinrannan näyttely Minä ja muut on tähänastisen urani suurin yksityisnäyttely ja jonkinlainen välietappi 23 vuoden maalaamisen jälkeen. Maalauksissani on ihmishahmoja, joko yksin tai pyrkimässä yhteyteen toisen kanssa. Kuvaan töissäni ihmisen kokemusta omasta ruumiillisuudestaan ja eksistenssistään maailmassa, sitä tilaa, jonka hän fyysisesti ottaa. Toisaalta käsittelen myös sosiaalisten suhteiden vaikeutta, kohtaamisia yksilöiden kesken. Esitetyt tilanteet vaihtelevat hellyyden ja väkivallan välillä.

Olen jättänyt töistä päät pois tai hyvin viitteellisiksi, koska tarkoitukseni ei ole esittää toisia ihmisiä tuolla jossain, vaan meitä tässä näin. Katsoja saa itse päättää ketä tilanteissa näkee ja kehen samaistuu; tämä käy helpommin, kun hahmoilla ei ole kasvoja.

Maalaustapani ei ole naturalistinen, vaan konstruktiivinen. Pyrin pitämään maalauskieleni auki siten, että katsojalle näkyy kuinka asiat ja ihmiset rakentuvat, kuinka monikerroksellista kaikki on.

Saan aiheita näköhavainnosta, fiktiosta, unista ja kuvittelemalla. Se tapahtuu kuin itsestään. Talvella 2021 olin maalaamassa Pariisissa ja työhuoneeni kalusteille vain asettui koulukavereita opiskeluajoiltani (Ateljeevierailu). New Yorkin matkalta mieleeni jäi työtilani sohva, joka sittemmin täyttyi röyhkeillä tyypeillä (Sohva II). Kesällä 2005 olin baarissa Pariisin sateenkaarialueella, ja vuonna 2021 muistojeni ihmiset asettuivat poseeraamaan minulle teokseen Rue des Archives, kuin päivääkään siinä välissä ei olisi kulunut.

Kuolleet ja elävät, muistot, unet ja kuvitelmat, kaikki yhtä paljon läsnä.

Kiitän Suomen Kulttuurirahastoa matka-apurahasta Pariisiin ja ennen kaikkea Taiteen Edistämiskeskusta, joka on tukenut työskentelyäni.

Tuula Anttonen (synt. 1970) on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta ja Bourgesin Ecole Nationale des Beaux-Artsista (Ranska) vuonna 1997. Hänen teoksiaan on mm. Suomen valtion ja Helsingin taidemuseo HAMin kokoelmissa. Anttonen on pitänyt 17 yksityisnäyttelyä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomailla. Anttonen on työskennellyt residensseissä Italiassa, Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Tsekissä ja Yhdysvalloissa.

Nettisivut: www.tuulaanttonen.net