Toni Lehtola

STUPID FUNNY – Elektromekaanisia installaatioita

Näyttely muodostuu elektromekaanisista installaatioista, jotka edustavat sattumanvaraisia poimintoja sivistyksemme jossain määrin hämmentävistä ilmiöistä, normeista ja ihanteista. Keskeisenä pyrkimyksenäni on ollut tutkia ilmiöitä etsimällä ns. hämmennyksen ydintä. Teoksissa asioiden irrotessa konteksteistaan ne saattavat saada koomisia piirteitä, mutta samalla ehkä paljastuu jotain todellista. Niin ajatusprosesseissa kuin rakentuneissa teoksissa, järjettömyys näyttäytyy kaiken kasassa pitävänä, saumoista, sekä taiteilijan suupielistä lattialle valuvana ja kengänpohjiin tarttuvana liimana.

Esillä olevat teokset ovat valmistuneet vuosien 2019-2021 aikana.

Toni Lehtola on vuonna 2008 Kankaanpään taidekoulusta ja 2018 Aalto-yliopistosta valmistunut kuvataiteilija ja taiteen maisteri.

Lehtolaa kiinnostaa kokeilut performanssin, installaatioiden ja objektien rajapinnoilla. Hänen teoksensa ovat aktiivisia toiminnallisia esityksiä, tai esityksen välineitä, tilanteita, joissa teoksen sisään ja vuorovaikutuksiin asettuva ihminen on visuaalinen osa kokonaisuutta, yksi performanssin esiintyjistä. Teoksissa on usein osana readymade-elementtejä, otteita ja esineitä normaalista, joiden varaan rakentuu karrikoitu diorama todellisuudesta.

Näyttelyä ja työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen kulttuurirahaston Satakunnan rahasto.

Näyttelystä on julkaistu juttu Kulttuuritoimitus.fi -sivustolla.