Taru Happonen

Cosmic Zoom

Taru Happosen näyttely Cosmic Zoom tarkastelee ympäristöä ja eliöitä mikroskooppisen läheltä ja kaukaa kosmisesta mittakaavasta. Teokset puhuvat ihmettelyn merkityksestä, maailman katsomisesta sellaisena kuin se on – kompleksisena ja jatkuvasti muutoksessa olevana. Eri lajit, materiaalit ja ympäristöt näyttäytyvät teoksissa samanvertaisina.

Happosen ilmaisussa on esittäviä piirteitä, jotka hajoavat osittain abstrakteiksi. Teoksissa voi nähdä viitteitä esimerkiksi perhosten siipiin, maisemien ilmakuviin, tähtisumuun tai solujen rakenteisiin. Hän käyttää teoksissaan laajaa materiaalista palettia, johon kuuluvat esimerkiksi öljyväri, kierrätysmuovi, mineraalihartsi, epoksi, pellava, metalli ja helmiäispigmentit. Orgaaninen ja synteettinen ovat erottamattomasti yhteen kietoutuneita. Teoksissa eri kuviot, muodot ja materiaalit muodostavat linkkejä toisiinsa – ne korostavat elämän yhtenäisyyttä, jatkuvuutta ja syvän ajan kerrostumia.

”Happosen teokset vievät katsojat näkyvän äärille, sillä taiteilijan teoksien kerroksellisuudessa myös näkymättömissä olevat ja vaikeasti havaittavat asiat tulevat merkityksellisiksi. On kuin Happonen veisi katsojansa sokeuden lävitse jonnekin olemisen kudoksiin, jossa ihmettely kuljettaa meidät käsittämättömyyden ylitse omakohtaiseen kokemukseen ja sen todistusvoimaisuuteen. Hänen taiteensa puhuu ihmettelyn merkityksestä ja kokemuksen avautumisen perustavanlaatuisuudesta. Taiteilijan puheenvuoro on suorastaan maailmankatsomuksellinen, sillä hän luo yhteyksiä erilaisten ulottuvuuksien välille ja näyttää, kuinka mikro- ja makrotaso kohtaavat taiteen keinoin.” FT Juha-Heikki Tihinen

Taru Happonen (s. 1989) on Helsingissä asuva kuvataiteilija, joka työskentelee laajennetun maalaustaiteen parissa. Hän valmistui maisteriksi vuonna 2023 Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Hän on esittänyt teoksiaan aktiivisesti Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on Suomen valtion ja HUS:in taidekokoelmissa. Hän on Taidemaalariliiton jäsen. 

www.taruhapponen.com
IG: @taruhapponen

Näyttelyä ja taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto, Taiteen Edistämiskeskus, Oskar Öflunds Stiftelse ja Paulon säätiö.