Sofi Häkkinen

MAKARONI LIVE VANITAS III

Kuvataiteilija Sofi Häkkinen tuo Studio Mältinrantaan MAKARONI LIVE VANITAS -näyttelytrilogiansa viimeisen osan. Muun muassa Myllyn Paras -makaronia veistostensa materiaalina käyttänyt Häkkinen kertoo trilogian loppuhuipennuksen olevan todellinen monitaiteinen ilottelu, jossa hän pyrkii manaamaan makaronin ulos systeemistään – keinolla (tai tekniikalla) millä hyvänsä. Näyttelystä löytyy veistosten ja videon lisäksi myös maalausta ja videolle taltioitu performanssikin. Vanitas-aiheen estetiikasta, etenkin ajan kulumisesta ja ihmisen elämän ohimenevyydestä, ammentava Häkkinen kuvailee näyttelyä nostalgisena kokonaisuutena:

”Lähdin tekemään tätä trilogian viimeistä osaa ajatuksella, että parempi olla aito, kuin täydellinen. Se vapautti tekemiseni ihan uudella tavalla! Päätin myös antaa tekniikan tai materiaalin olla mitä ovat, määrittelemättä ennalta, että tämän pitää nyt olla yksinomaan veistosnäyttely tai videonäyttely. Täällä on kaikkea! MAKARONI LIVE VANITAS III on myös henkilökohtaisempi, kuin aiemmat näyttelyni, sillä olen käyttänyt paljon omaa kehoani teosten pohjana.

Vanitas-aiheista tuttu ajan kuluminen on jäänyt kiehtomaan mieltäni, ja saanut kaverikseen aimoripauksen nostalgiaa. Ikävöin johonkin menneisyyteeni, tietäen ettei siellä enää ole sitä jotain, jota kaipaan. Ja samalla aika kuluu vääjäämättä eteenpäin. Sitten taas kaipaan johonkin aikaan, missä en ole edes elänyt. Nostalgia on tosi kiinnostava pohjavire taiteen tekemiselle, ja se tarttuu myös hyvin ruokaan, jota käytän paljon teoksissani. Molemmat ovat tosi universaaleja ja herättävät vahvojakin tunteita.

Tämä näyttely on vähän niin kuin semmoisesta ällöttävästä amerikkalaisesta retroreseptikirjasta, jossa neuvotaan, miten tehdä hillittömiä majoneesivoileipäkakkuja tai keltaiseen hyytelöön hyydytettyjä rapusalaatteja. Tämä on läjä erilaisia aineksia, jotka ajan turhauttava kuluminen hyydyttää yhdeksi klimpiksi. Siitä voi sitten kukin näykkiä palasen ennen kuin mitään on edes tarjoiltu, ja kynttilätkin ovat palaneet loppuun.”

MAKARONI LIVE VANITAS III on koettavissa Tampereella Studio Mältinrannassa 12.3.–29.3.2022. Trilogian ensimmäinen osa nähtiin Ruotsissa, Tukholman ID:I Gallerissa (2021). Kakkososan oli määrä tulla vuoden 2022 alussa Turkuun B-Galleriaan, mutta pandemian kiihtymisen vuoksi näyttely siirtyi. Toinen osa nähdään siispä sekavuuden nimissä vuoden 2023 alussa Turussa.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.