Sanni Saari

The Blue Hour of Dust

Lokakuussa 2020 huomioni varasti pieni pölyhiukkanen. Kuvasin valokuvastudiossa sinertävässä valossa tyhjää pöytää, kun tuo loistava pieni piste veti viekoitellen puoleensa. Pohdin mitä pöly on? Se on alkuräjähdyksen jäänteitä, muistutus historiasta ja merkki tulevasta. Siinä voi olla osa vanhan vuoren huippua, kuolleiden ihmisten poskien nukkaa, sukupuuttoon kuolleen Kotilokukun untuvaa. Pölyä kertyy joka puolelle ja sitä leijailee kaiken aikaa ilmassa. Jätän merkin läsnäolostani pölyn muotoon.

The Blue Hour of Dust -installaatio koostuu valokuvasta, videosta ja äänestä. Teoskokonaisuuden keskiössä on pölyn materiaalisuuden kautta valokuvaan liittyvän indeksisyyden ja läsnäolon tarkkailu. Millainen jälki valokuvaan jää läsnäolosta? Niin pölyn kertyminen kuin valokuvan syntyhetki ovat toistamattomissa. Tätä ajatusta mukaillen mikään ei ole koskaan samanlaista, koska kaiken merkitsee uniikki pölykerros. Kameran kennolle langennut valo on kuin pölypeite, joka jättää yksilöllisen merkin ajasta. Asetan pölyn korokkeelle kunnianosoitukseksi elämän kiertokululle ja erilaisten materiaalien olemassaololle.

Länsimaisessa modernissa ajattelussa korostuu ihmiskeskeinen dualistinen katsomistapa, jossa materiaali nähdään passiivisena ja liikkumattomana objektina ja ihminen elävänä toimijana, subjektina. On lohdullista ajatella, ettei elämäni ole sen ainutlaatuisempaa kuin muunkaan materian olemassaolo. Avaruuden suuret mittakaavat saavat minut tuntemaan itseni niin pieneksi hiukkaseksi, että oman elämäni murheet kadottavat merkityksen.

Sanni Saari (s. 1990 Raumalla) luo tunnelmallisia maailmoja valokuvan, videon, installaation ja äänen keinoin. Hänen työskentelynsä on kokeellista ja prosessinomaista. Saari on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta 2017 ja viimeisteleen opintojaan taiteen maisteriksi Aalto-yliopistossa valokuvataiteen koulutusohjelmassa. Näyttely on osa opinnäytetyön taiteellista osuutta. Viimeaikaisissa projekteissaan Saari on käsitellyt pölyn materiaalisuutta, digitaalisen kuvan heijastamista sekä hetken ja taiteen väliaikaisuutta.

Näyttely on Alli ja Allan Salon erillisrahaston stipendinäyttely. Taiteellista työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus ja näyttelyn toteuttamista Tampereen kaupunki sekä Aalto-yliopisto. Lämmin kiitos kaikille tukijoille!