Paikan päällä -puistonäyttely

4.7.-30.9.2020
Finlaysonin Palatsin puisto, Tampere

Finlaysonin Palatsin puiston Paikan päällä -näyttelyn on järjestänyt Tampereen Taiteilijaseura yhteistyössä Finlayson Art Arean kanssa. Näyttely on myös osa Tampereen Taiteilijaseuran 100-vuotisjuhlavuotta ja sen kunniaksi järjestettyä juhlanäyttelyjen sarjaa.

Puiston alueella on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Matti Kuronen, Anna Pekkala, Minna Soraluoma ja Veera Salmio & Arto Lappalainen. Lisäksi Finlaysonin kirkossa on esillä kuvataiteilija Henrietta Lehtosen herkkä installaatio Infant.

Matti Kurosen Puuvillapuu-teos liittyy läheisesti Finlaysonin alueen omaan historiaan tuoden uuden, mielenkiintoisen näkökulman siihen, kuinka kaikki olisi voinut alkaa Finlaysonin tarinassa.

PUUVILLAPUU – HIRSITIUM ARBOR on rauhoitettu luonnonsuojelulain 46 §:n nojalla (uhanalainen laji). Finlaysonin puistossa olevat puut ovat ainoat tiedetyt hengissä olevat puuvillapuut Suomessa. Ennen ne olivat erittäin runsaita ja yleisiä Pirkanmaan alueella. Kosken rajaton energia ja alueen mahtavat puuvillametsät antoivat sykäyksen Tammerkosken kutomoteollisuuden vallankumoukselle 1800-luvun alkupuolella. Finlaysonin tehdas kasvoi aina 1960-luvulle saakka, mutta silloin olivat jo Pirkanmaan puuvillat hakattu lähes sukupuuttoon, koska puu tuotti satoa vain muutaman vuoden ajan ja viljelysmaatakin haluttiin. Pelloilla kasvatettua raakapuuvillaa Gossypium hirsitium tuotiin kaukaa merien takaa, mutta se nosti ratkaisevasti materiaalikustannuksia. Finlaysonin kankaat valmistetaan nyt muualla.

Anna Pekkalan kierrätyspuusta ja romumetallista tehty Vasarahai-veistos jatkaa hänen elokuussa 2019 aloittamaansa sarjaa uhanalaisista hailajeista. Teokset ovat järeitä kierrätysmateriaaleista rakennettuja mörköjä, joiden muoto mukailee Jaws-elokuvan julisteista tuttua muotoa. Anna Pekkalalta tulee puistoon myös toinen teos, suurikokoinen Tyranno teoskokonaisuudesta Pushing Daisies (Luonnoksia Dinosauruksista II).

Minna Soraluoman The Statement on muuttuva, väliaikainen tekstiteos jalankulkualueilla ja sen pohjana  ovat satojen tamperelaisten taiteilijoiden artist’s statementit. Viimein kadulla saa kävellä ilman välttämätöntä syytä. On lämmintä. Poikkeustila on muuttanut ihmisiä ja maailmaa. Paikoin myös katua. Kävelyreitille on ilmaantunut ajatuksia, joita siellä ei yleensä näe. Nämä lauseet ovat nousseet tamperelaisten taiteilijoiden pohdinnoista, mikä on tärkeää, mikä oleellista ihmisenä elämisessä ja mitä todellisuus on. Mistä taiteessa ja sen tekemisessä on kyse? Mistä inspiraatio ja aiheet löytyvät?

Puistoon tulee esille myös yli kaksimetrinen puuveistos Koskenkorva-blues, jonka tekijöinä ovat Veera Salmio ja Arto Lappalainen.