Natalia Kopkina

FIGURA 2

Sana ’figura’ voi merkitä muotoa, hahmoa, erityisesti ihmiskehon esittämistä kuvana, ihmisen vartalon muotoa, tai minkä tahansa muodon esittämistä piirtämällä, maalaamalla, muotoilemalla, veistämällä jne. Termi voi viitata myös luonnokseen tai piirrokseen, kielikuvaan, sanan ja puheen muotoon, olemukseen, henkilöön tai asiaan, joka edustaa tiettyä tietoisuutta, vaikutelmaa tai tekoa, näyttävyyttä tai prameutta, sekä numeerista arvoa tai määrää.

Taidekeskus Mältinrannan Figura 2 -valokuvanäyttelyn mustavalkoisissa hopeagelatiinivedoksissa aika pysähtyy. Natalia Kopkinan Ranskassa vuonna 2021 kohtaamat ihmishahmot saavat uuden muodon valokuvasarjassa nimeltä Lähikuvia, jossa hän suurentaa yksityiskohtia filminegatiiveista. Sarjassa Kohtauksia taas käsitellään aikaa ja kuvaustilanteen hetkellisyyttä. Kopkina on kiinnostunut siitä, miten valokuva ja ihmiskeho kommunikoivat yksinomaan visuaalisen kielen avulla, ja millaista tietoisuutta tai vaikutelmaa pysäytetyt hetket luovat.

“Valokuvaajana nautin siitä, kun voin olla huomaamaton ja tarkkailla ihmisten puuhailuja sivusta. Pidän ihmisten tarkkailusta, ja kiinnitän huomioni päältäpäin huomaamattomiin sivussa oleviin hahmoihin ja tilanteisiin.”

Näyttely on osa taiteilijan laajempaa vuonna 2016 aloittamaa manifesti-aiheista projektia, jossa hän tarkastelee nykyvalokuvan olemusta ja pyrkii löytämään itselleen sopivia tapoja tehdä valokuvataidetta. Projektin ensimmäinen näyttely, Tutkielmia ja muistiinpanoja, oli esillä Valokuvagalleria Hippolytessä vuonna 2020, ja keväällä 2024 nähdään projektin viimeisimmät yksityisnäyttelyt, joista Taidekeskus Mältinrannan näyttely on toinen osa. Näyttelykokonaisuuden ensimmäinen osa, Figura 1, oli esillä Helsingissä HAA Galleriassa helmikuussa 2024.

Helsinkiläinen Natalia Kopkina on kiinnostunut ihmisestä, menneestä ajasta ja valokuvan olemuksesta. Hänen työskentelyssä korostuvat käsityöläisyys sekä pienimuotoinen ja omaehtoinen tekeminen. Hän toimii aktiivisesti analogisen valokuvan edistämisen parissa ja on Suomen Pimiötaiteilijat ry:n ja Helsingissä sijaitsevan Mörk-pimiön perustajajäsen. Pimiötyöskentelyn lisäksi Kopkina perusti vuonna 2018 voittoa tavoittelemattoman kustantamon I am not Publishing taiteilijakirjoille ja valokuvapainotteisille julkaisulle. Kopkina on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015.

www.nataliakopkina.com
@apartofawhole

Taiteilijan työskentelyä on tukenut Alfred Kordelinin säätiö ja Suomen kulttuurirahasto. Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.