Mikko Haiko

Echo

Echo on näyttelykokonaisuus, joka sisältää maalauksia, taidegrafiikkaa ja videoinstallaatioita. Näyttely kokoaa yhteen teoksia ja teossarjoja neljän viime vuoden ajalta.

Näyttelyn nimi Echo (kaiku) viittaa teosten tekoprosessiin. Teoksissa kaikuva ”alkuääni”, tai alkukuva on voinut olla kirjan lause, dokumentaarinen videotallenne tai viiva. Nämä ovat muuntautuneet prosessin edetessä, mutta silti niissä on nähtävillä visuaalinen kaiku, jälki menneestä.

Osa näyttelyn teoksista on saanut innoituksensa Dante Alighierin runoelmasta Jumalainen näytelmä ja erityisesti Gustave Dorén kuvituksista. Danten vaikutus näkyy teosten tekoprosessissa myös siten, että ajattelen kutakin teosta eräänlaisena Danten matkantekijänä, joka kulkee eri prosessien ja tasojen läpi muotoutuen, kasvaen ja oppien. Jos Danten runoelmassa matkantekijän oppaana vaelsi runoilijamestari Vergilius, toimii näyttelyn teosten saattajana valo. Tervetuloa matkalle mukaan!

Taiteen edistämiskeskus on tukenut työskentelyä.

Mikko Haiko (s. 1984, Lemi) on kuvataiteilija joka työskentelee valokuvan, liikkuvan kuvan, grafiikan ja maalauksen keinoin. Haiko on valmistunut Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta valokuvataiteen osastolta taiteen maisteriksi vuonna 2018. Viime vuosina Haikon työskentelyssä on korostunut monialaisuus ja hänelle uusien tekniikoiden kokeileminen. Vaikka Haiko työskentelee eri välineillä, on työn
keskiössä edelleen havainto ja dokumentaarisuus.

Vuodesta 2011 lähtien Haikon teoksia on nähty 14 yksityisnäyttelyssä ja 37 yhteisnäyttelyssä Suomessa ja ulkomailla. Haikon teoksia on ollut esillä muun muassa Suomen valokuvataiteen museossa, Lappeenrannan taidemuseossa, Galleria Huudossa, Fundacio La Postassa Valenciassa ja Kunstraum Ortloffissa Leipzigissa. Haikon teoksia on Valtion taidekokoelmissa, Helsingin, Tampereen ja Lappeenrannan taidemuseoiden kokoelmissa sekä yksityiskokoelmissa Suomessa ja ulkomailla.