Laura Böök

Ryhmä, joka ei osaa laulaa

Laura Böökin kaksikanavainen videoinstallaatio Ryhmä, joka ei osaa laulaa on laajennettu muotokuva ja epävireinen kuoroteos. Galleriatilassa katsoja kohtaa laulutaidottomien laulukurssin laulajat, jotka valmistautuvat esitykseen, tekevät äänenavauksia ja laulavat yhdessä. Soljuva ja moniääninen laulu, köhiminen ja kömmähdykset ympäröivät katsojan. Teos tarjoaa hengähdystauon ainaisesta pyrkimyksestä täydellisyyteen ja antaa mahdollisuuden pohtia säröjen, epäonnistumisen ja epätäydellisyyden vapauttavaa potentiaalia.

’Ryhmä, joka ei osaa laulaa’ on myös Helsingin Kalliolan kansalaisopiston suosittu laulukurssi, joka kutsuu osallistujiaan tutustumaan omaan ääneensä ja löytämään laulamisen ilon. Böök osallistui ryhmän toimintaan vuoden ajan, laulutaidottomana muiden joukossa. Videoteoksessa kameran eteen asettuneet laulajat näyttävät haavoittuvaisuutensa mutta ottavat oman tilansa rohkeasti ja huumorilla. Keskeisessä osassa ovat hengityksen ja äänenkäytön harjoitteet, joita tehdään yleensä kulissien takana – raaka ja hauras laulu saa kuulua.

Yhteistyössä äänisuunnittelija Niklas Nybomin kanssa toteutetussa videoinstallaatiossa Böök luo galleriatilaan samankaltaista kehollista ja tilallista kokemusta, jonka laulaminen muiden ihmisten äänien ympäröimänä tuottaa. Laulutaidottomana laulaminen vaatii heittäytymistä ja tuntemattoman alueelle astumista. Jännitys puristaa rintakehää ja saa äänen ohenemaan, mutta hetkittäin kehon rajat hälvenevät eikä laulaja ole varma kuuluuko ääni itsestä vai oman kehon ulkopuolelta.

Videoteos ja sen dramaturgia perustuvat vahvasti Nybomin luomaan äänimaailmaan. Samalla teos nojaa muotokuvan perinteeseen laajentaen sitä: laulajia kuvaamalla Böök tutkii tietoisen poseeraamisen ja tiedostamattoman kehonkielen välisiä jännitteitä. Nämä jännitteet ovat läsnä jokapäiväisessä elämässä, mutta vahvistuvat kuvaustilanteissa. Teoksessa kuvatut ihmiset vuoroin keskittyvät esiintymään kameralle, vuoroin uppoutuvat harjoituksiin. Yleisölle laulaessaan ihminen on katseen kohteena, samoin kuin kameran edessä. Teoksessa Ryhmä, joka ei osaa laulaa laulaminen on samaan aikaan todellinen ja keinotekoinen tilanne, jossa kuvaaminen tuo esiintymisjännitykseen ja sen voittamiseen omat kerroksensa.

Laura Böökin työskentely liikkuu kuvataiteen ja elokuvan välimaastossa. Hän on kiinnostunut arkisista yksityiskohdista, jotka saavat absurdeja sävyjä, kun niitä havainnoi tarpeeksi läheltä. Böök valmistui vuonna 2020 taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmasta. Hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. www.laurabook.com

Näyttelyä ja taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Svenska kulturfonden.

Näyttelyn aikana yleisö pääsee osallistumaan laulutyöpajaan Laulamaan! Galleriaviikon ohjelmanumerona toteutettava maksuton työpaja järjestetään torstaina 14.10. klo 17.45-20. Työpajassa tutustutaan äänenkäyttöön, opetellaan laulutekniikan alkeita ja lauletaan helppo laulu kaksiäänisesti. Laulutyöpaja on suunnattu erityisesti ihmisille, joilla ei ole aiempaa kokemusta ryhmissä laulamisesta. Myös kokeneemmat laulajat ovat toki lämpimästi tervetulleita. Työpajan ohjaa Ida Boucht, joka on valmistunut laulunopettajaksi Kööpenhaminan Complete Vocal Institutesta.

Työpajaan otetaan vain 10 osallistujaa ja ennakkoilmoittautuminen sinne päättyy maanantaina 11.10. Puh. 010 420 2040, info@tampereen-taiteilijaseura.fi.