kivi paperi vesi

Muodostammeko itsestäänselvyyksiä, jotta voisimme olla huomaamatta asioita, jotka ovat lähellämme? Kaikkien ärsykkeiden keskellä jotakin on asetettava sivuun.

Arki tuntuu itsestään selvältä. Arkinen on jotain, joka toistuu päivästä toiseen samanlaisena, joten siihen ei tarvitse kiinnittää huomiota. Sen muuttumattomuuteen voi luottaa.

Asioista tulee arkisia, kun ne sopivat hyvin joukkoon. Ne putoavat paikoilleen, tekevät juuri sitä mitä niiltä odotetaankin. Silloin asiat eivät horjuta olemassa olevia rakenteita, vaan ne asettuvat tukemaan niitä.

Mikä on taiteessa arkista?

Studio Mältinrannassa avautuvassa näyttelyssä esillä olevat esineet ovat lainattuja. Ne eivät ehkä ole arkisia galleriassa tai sitten ne ovat juuri sitä tai jotain siltä väliltä? Lainatut esineet eivät kuitenkaan ole joko-tai, vaan sekä-että. Esineet ovat näyttelyn ajan huomattavissa, mutta samaan aikaan ne ovat jo palaamassa takaisin omistajilleen, arkisiin rutiineihinsa.

Arkisen esineen kohtalo kuluvana, haalistuvana ja lopulta pois heitettävänä roskana on osa sen olemusta. Taideteoksen olemukseen tuntuu kuuluvan sen muuttumattomuus, se hehkuu omaa ikuisuuttaan. Kun lainatut esineet tuodaan galleriaan, ne tarttuvat tähän ikuisuuteen ja samalla kadottavat arkisuutensa, joka on juuri se syy, miksi ne haluttiin laittaa esille. Ero arkisen esineen ja taideteoksen välillä alkaa hämärtyä. Esineet kätkeytyvät taiteeseen muuttuakseen ikuisiksi, mutta vain hetkeksi, sillä ne palaavat näyttelyn jälkeen taas tämän ikuisuuden ulkopuolelle. Lainatut esineet ovat galleriassa ja samaan aikaan jo jossain muualla. Galleriassa ne ovat väliaikaisia, arjessa itsestäänselvyyksiä.

Studio Mältinrannassa esillä oleva kokonaisuus koostuu muun muassa päiväkodista, filosofilta, järveltä ja kivimuseosta lainatuista esineistä tai asioista.

Näyttelyyn esineet on kerännyt kuvataiteilija Tatu Gustafsson, joka asuu ja työskentelee Salossa ja Helsingissä.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus ja Gustafssonin työskentelyä Taiteen edistämiskeskuksen Varsinais-Suomen taidetoimikunta.