Juhani Tuomi

Taas kävi niin kuin aina käy

Aloin maalata tätä tätä näyttelyä työnimellä Idän ihmeitä kesällä 2021 muutettuani synnyinkaupungistani Tampereelta Joensuuhun asumaan ja työskentelemään. Ajatukseni oli jatkaa maalaamiseni pitkää kaarta, ja maalata kankaalle muuttunutta elämäntapaani. Idän ihmeitä -näyttelyn aiheiden piti kuvata elämääni Pohjois-Karjalassa: puutarhanhoitoa, kalastusta, sienestystä. Olin melko varma että maalauksiini palaisivat Suuren eläinnäyttelyn (2016) eläinhamot.

2021 vuoden lopulla Venäjän diktaattori alkoi esittää uhkauksia maailmalle, ja vaatia mm. NATO:n itälaajenemisen lopettamista. Roistovaltio alkoi myös painostaa yhä kovemmin Ukrainaa jo 2014 alkaneessa sodassa, ja kuten kaikki tietää, se aloitti raukkamaisen laajan hyökkäyksensä Ukrainaan 24.02.2022. Pian alkoi paljastua törkeitä, joskaan ei yllättäviä sotarikoksia. Urheat ukrainalaiset kuitenkin onnistuivat hyökkäyksen pysäyttämisessä, ja hitaimmatkin suomalaiset ymmärsivät vihdoin ja viimein, että minkälaisen pedon naapurissa asuimme, ja päätimme vihdoin hakea NATO-jäsenyyttä, jonka myös saimme.

Kaikki nämä tapahtumat vaikuttivat tietysti taiteelliseen työhöni. Minulle valkeni loppuvuodesta 2021, että tämä näyttely ei voi rakentua pelkästään pienen elämäni kuvaamisen varaan, vaan oli minun velvollisuuteni maalata tästä muuttuneesta maailmasta, koska taas kävi niin kuin aina käy: Idän roistovaltio hyökkäsi pienemmän naapurinsa kimppuun.

Taas kävi niin kuin aina käy rakentuu kolmesta eri sisällöllisestä kokonaisuudesta. Ensimmäinen on vuosien 2021-2022 Idän ihmeitä -teemalla maalattuja öljyvärimaalauksia elämästäni Pohjois-Karjalassa.

Näyttelyn toinen kokonaisuus on Vaarallisia suhteita (2022) maalaussarja, jonka maalasin esitettäväksi saman nimisen näytelmän yhteydessä Joensuun Kaupunginteatterin yleisölämpiöön kevättalvella 2022. Sarja kuvaa Pierre Choderlos de Laclos’n klassikkokirjan Vaarallisia suhteita (1782) minussa inspiroimaa kuvastoa, se ei kuvita sitä, vaan kuva-aiheet ovat tarinan minussa syntyneitä mielikuvia sen kierosta maailmasta.

Taas kävi niin kuin aina käy (2023) on näyttelyn kokoava kolmas maalaussarja, jonka kuvasto on Ukrainan sodan synnyttämää syvää vihaa, halveksuntaa ja raivoa minussa Venäjään roistovaltiota ja sen diktaattoria ja hänen kätyreitään kohtaan. Olen pyrkinyt kuvaamaan näitä surkimuksia heidän surkeudessaan, valehtelevina ihmiskyrpinä, murhamiehinä, raiskaajina ja pesukoneiden ryöstelijöinä, joita he ovat. Maalauksellisesti olen pyrkinyt värikylläisellä paletilla luomaan kontrastia aiheiden inhottavuutta kohtaan.

Taas kävi niin kuin aina käy on näin ollen kokoelma minun ajatuksiani ja tunteita maailmasta ja sen muutoksesta vuosina 2021-2023. Maalaaminen on minulle hyvin tunteellinen asia, ja maalaamisessa pyrin aina suoruuteen ja rehellisyyteen. Toivon sen näkyvän tämän näyttelyn maalauksissa.

Taiteilijaa on tukenut Pohjois-Karjalan Taidetoimikunta.

-Juhani Tuomi, 24.10.2023 Joensuu

.