Emma Luukkala

UNA NOTTE IN BIANCO – Uneton yö ja muita muistoja Materasta

Una Notte in Bianco – Uneton yö ja muita muistoja Materasta -näyttelyn teoskokonaisuus perustuu viime kesän viiden viikon matkaan Etelä-Italiassa, josta suurimman osan Luukkala vietti taiteilijaresidenssissä kallioon kaivetussa Materan vanhassa kaupungissa. Luukkala lähestyi paikkaa sekä piirtäen että tutustumalla sen hallitsevimpaan materiaaliin, pehmeään kalkareniitti-hiekkakiveen. Lopputuloksena näyttelyssä on esillä sarja pieniä kivireliefejä sekä kaksi suurempaa piirustusta puuvillakankaalle. Teoksia yhdistää pelkistetty värimaailma sekä päiväkirjamaiset havainnot arkisine esineineen.

Päiväkirjasta, kesäkuu 2023
Auringon porottaessa helteessä kivikaupunki näyttää rutikuivalta, mutta kallio on imenyt sisäänsä kaiken eilen sataneen veden. Luola-asunnossa on viileää ja kosteus menee luihin ja ytimiin. Puhtaan yöpuvun nahkeus tuntuu siltä kuin pukisi päälleen juuri käytetyt
lenkkivaatteet. Yöllä huolet ja toiveet ryömivät ja lepattavat sisälläni kuin ötökät. Opin, että italiaksi unetonta yötä kutsutaan yöksi valkoisessa: “notte in bianco”. Hämärästä huolimatta näen selvästi, vain värit ovat himmenneet.


Emma Luukkala (s. 1992) valmistui 2020 Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta maalauksen osastolta ja hänen viimeisimmät yksityisnäyttelyt ovat olleet Än yy tee tm-galleriassa Helsingissä 2023 ja Melska Jyväskylän Taidemuseossa 2021. Hän on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin, kuten Noora Lehtovuoren kuratoimaan In Continuous Dialogue Helsingissä Oksasenkatu 11 galleriassa 2023 ja EMERGING 2021 Galerie Anhavassa 2021. Una Notte in Bianco – Uneton yö ja muita muistoja Materasta on Luukkalan ensimmäinen näyttely lapsuutensa kotikaupungissa Tampereella. Luukkalan teoksia löytyy mm. Kiasman, Valtion taideteostoimikunnan, Wihurin rahaston ja Saastamoisen Säätiön kokoelmista. Luukkala tarkastelee teostensa kautta lähiympäristöään leikkisästi ja työskentely liukuu maalauksesta kuvanveistoon.

www.emmaluukkala.com
www.finnishpainters.com/emmaluukkala
www.instagram.com/emmaluukkala