Eeva-Liisa Puhakka

Leave the Mind, leave the Body

”Leave the Mind, leave the Body”-installaatio käsittelee kehon ja ruumiin hajuja, ruumiin hajoamista, materiaalien kiertokulkua ja elämän orgaanisen materiaalin muuttumista toiseksi.

”Leave the Mind, leave the Body” -installaatio perustuu tieteellisiin tutkimuksiin siitä kuinka kuoleman ja ruumiin maatumisen haju voidaan luokitella neljään vaiheeseen. Installaation ääniraita (10 min) ohjaa katsojan kaikkien neljän vaiheen läpi alkaen ensimmäisen vaiheen miellyttävistä kukkien ja yrttien tuoksuista. Se etenee vastenmielisten, ällöttävien ja tunkkaisten hajujen kautta lopun puumaiseen ja märkään, maanläheiseen tuoksuun.

Koska hajut ovat aina läsnä ja muuttuvat kun ympäristö muuttuu, ne muistuttavat meitä siitä, että olemme osa kaikkea elollista elämää ja syklisyyttä. Haju ja haistaminen mahdollistaa haptisten rajojemme ylittämisen. Pystymme kokemaan sen, mitä emme tavoita sormilla (tai korvilla ja silmillä): ilman, veden, kasvun, kuoleman, rappeutumisen… Toisin sanoen, tuoksu johdattaa meidät keskelle elämää sen kaikissa ilmenemismuodoissaan.

Eeva-Liisa Puhakka tekee liikkuvia veistoksia, installaatioita sekä ääni- ja hajuteoksia. Hän oli Scent Club Berlin -kollektiivin perustajajäsen ja Kouvolan kuvataiteilija vuosina 2020-22. Hän on MUU ry:n, Suomen kuvanveistäjäliiton ja  Kouvolan taiteilijaseuran jäsen sekä Kulttuuriyhdistys Antareksen puheenjohtaja (2023-2024).

Lisätietoja taiteilijasta: www.instagram.com/eevaliisapuhakka

Työskentelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen keskustoimikunta.