Arto Nurro

SOMETHING IN THE HANDS OF CHAOS

Mielikuvitus on totta.
Piirtäminen on liikettä.
Viiva on kieli.

Teen piirustuskollaaseja paperille erilaisin lähestymistavoin. Välillä piirrän nopeasti märälle paperille, välillä leikkaan paperiin piirrettyä viivaa tuskastuttavan hitaasti.

Työskentelyni on intuitiivista ja automaatiopiirtämisen kaltaista. Etukäteen suunnitellut ideat luhistuvat usein sillä hetkellä, kun kynä koskettaa paperia. Käsi alkaa tehdä jotain aivan muuta. Useimmiten syntyy pelkkää roskaa tai vähän materiaalia kollaaseihin. Joskus harvoin tuloksena on valmis teos.

Teokseni syntyvät toistosta ja rytmistä. Toisto on työntekoa, harjoittelua. Piirtämisen ja maalaamisen taas miellän rytmiseksi, fyysiseksi kuvitteluksi. Rytmi on asioiden suhdetta toisiinsa, mittasuhteita, ja se että ihmisellä on kyky kuvitella asioiden suhteita, on ajattelun, ihmisyyden ja kaiken kulttuurin perusta.

Sattumanvaraisuus ja kollaasielementtien käyttö tuo työskentelyyn maagisen ulottuvuuden, yhden lisämahdollisuuden työstää näkymätöntä näkyviin, ideoita, joita ei edes ajatellut hetki sitten. Sattumanvaraisuudesta ammentava työskentely on kuin unennäköä. Unia ei tarvitse suunnitella, ne ilmestyvät itsestään.