Rose-Mari Torpo

After-images and Traces

Jälkikuva on näköaistimus, joka säilyy silmissä alkuperäiselle kuvalle altistumisen jälkeen. Jälkikuvat syntyvät, koska verkkokalvon aktiivisuus jatkuu, vaikka silmät eivät enää koe alkuperäistä ärsykettä.

After-images and traces -näyttely keskittyy maalauksen peruskysymyksiin värin, materiaalin ja muodon yhdistämisestä. Maalausten rakenne pysyy määrittelemättömänä ja muuttuvana esittävyyden ulkopuolella. Teemallisesti Torpo on hakenut innoitusta unista, kehomuistista, synestesiasta ja heijastusten sekä valon havainnoista.

Kun havaitsemme, haemme näköaistimme vastaanottamille epäselville visuaalisille impulsseille selkeyttä ja merkitystä muistimme jäljistä. Rose-Mari Torpon abstraktit maalaukset toimivat samoin. Häilyvät ja epäselvät kuvapinnat houkuttelevat mieltä hakemaan tuttuja muotoja, liikettä ja kuvia muistimme kautta. Alamme pohtia havaitsemaamme – sitä, mitä todellisuuden ja katseen väliin jää. After-images and traces -näyttelyn teokset ovat maalattu kankaalle ja polyesterille musteella, akryylilla ja spraymaaleilla. Katsojan liikkuessa tilassa valon heijastukset, värit ja pinnan liike vaihtuvat niin, että myös teos muuttuu. Kokonaisteos on rakennettu tilan ehdoilla, jolloin teosten sijoittelu, värit ja eri ominaisuudet keveästä ja läpinäkyvästä verkosta mattapintaan luovat elävän kokonaisuuden.

Rose-Mari Torpon työskentely on prosessipohjaista ja ohjautuu värin, materiaalien ja kokeilujen kautta. Hänen teoksissaan ovat tärkeintä liike, rytmi, kerroksellisuus ja väripintojen luomat uudet tilat. Maalaustapahtuman ja maalauksen kokemisen hän ajattelee moniaistisina; maalaukset ja värit voi sekä kuulla että maistaa.

Rose-Mari Torpo (s. Raumalla 1977) asuu ja työskentelee Helsingissä. Valmistuttuaan Vapaasta Taidekoulusta taidemaalariksi vuonna 2003 hän on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin ulkomailla ja Suomessa. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä mm. Rauman taidemuseossa, tm-galleriassa, Huuto galleriassa ja Poriginal galleriassa. Vuonna 2016 hän täydensi koulutustaan Turun Taideakatemiassa ( Kuvataiteilija AMK). Torpo kuuluu Helsingin ja Rauman taiteilijaseuroihin sekä on Taidemaalariliiton ja Mehiläispesä Ry:n jäsen.

www.rosemaritorpo.com

www.finnishpainters.fi