Pauliina Mäkelä ja Kate Stone

In Between Shadows

Pauliina Mäkelän ja Kate Stonen ensimmäinen yhteisnäyttely In Between Shadows hämärtää rajaa todellisen ja kuvitellun välillä. Teokset rakentuvat tietämisen ja ei-tietämisen rajapinnalle, jossa näkyvä ja näkymätön maailma sekoittuvat keskenään muodostaen ajattelulle, pohdinnalle ja kokemiselle avautuvan tilan. Totuudelliset liukumat ja tarinallinen jännite luovat Mäkelän ja Stonen teoksia yhdistävän pohjavireen. Heijastumat, valot ja varjot synnyttävät surrealistisia näkymiä, joissa liike ja muutos kuvaavat niin hiipivää epävarmuutta kuin moninaisia mahdollisuuksia.

In Between Shadows -näyttelyn työt koostuvat analogisin menetelmin toteutetuista liikkuvista kuvista, kuten motorisoiduista piirtoheitinprojisoinneista ja stop motion -animaatiosta. Lisäksi mukana on lyijykynäpiirroksia ja kankaalle tulostettuja printtejä. Näyttely on toteutettu yhteistyössä HARMAA-työryhmän filosofien kanssa. Näyttelyn avajaisissa julkistetaan työryhmän yhdessä toimittama Salatut puutarhat -julkaisu, jota jaetaaan ilmaiseksi näyttelyn ajan. HARMAA-projektia ja In Between Shadows -näyttelyä tukee Koneen Säätiö.

PAULIINA MÄKELÄ

Pauliina Mäkelän työskentely on monialaista ja kokeellisuuteen taipuvaa, mutta sen keskiössä on lyijykynällä piirtäminen.

“Piirtäminen on minulle painottomassa tilassa olemista, jossa voin vapaasti yhdistellä asioita ja kuvitella mahdottomia. Piirroksissani uni- ja valvetila sekoittuvat keskenään, kehojen rajat liukenevat toislajisiin ja se mikä on tavallisesti piilossa olevaa purkautuu esiin. Pidän hitaasta ja yksityiskohtaisesta työskentelystä, jossa voin upota kuvien maailmaan. Yritän rakentaa monikerroksellisia kuvia, jotka antavat tilaa erilaisille tulkinnoille. Työni ovat ikään kuin fragmentteja kertomuksesta, jonka juoni jää arvoitukseksi. Latautunut tunnelma ja symboliikka antavat vihjeitä jostakin ajallisesta tapahtumasta, joka täydentyy vasta katsojan mielessä.”

KATE STONE

Kate Stone on newyorkilainen taiteilija, joka työskentelee veistoksen ja animaation parissa. Hänen teoksensa käsittelevät kodin psykologista tilaa ja tapoja, joilla sekä luonnonvoimat että mytologiset voimat muokkaavat ympäristöämme. Hänen animaatioissaan asumattomat huoneet ovat unien tai muistojen sumeaa arkkitehtuuria: psykologisia tiloja, jotka ovat usein keskellä muutosta, luonnonvoimien, yliluonnollisten tai näkymättömien voimien valtaamia. Kate on suorittanut BA-tutkinnon Bard Collegessa ja MFA-tutkinnon New School -yliopistossa New Yorkissa.

HARMAA tutkii totuudenjälkeisen ajan eksistentiaalista perustaa ja etenkin huijatuksi tulemisen, itsepetoksen ja toimijuuden välistä suhdetta taiteellisen ja filosofisen ilmaisun kautta. Työryhmään kuuluvat filosofit Joonas Martikainen, Irina Poleshchuk, Erika Ruonakoski ja Jaakko Vuori sekä kuvittaja-kuvataiteilija Pauliina Mäkelä. Kate Stone oli HARMAAn taiteilija­vieraana Koneen Säätiön Lauttasaaren kartanon residenssissä 1.8.–31.10.2022.