Mirva Niskanen

Processing..

Taiteeni tällaisenaan sai alkunsa vuonna 2019, kun olin vielä taideopiskelija Kankaanpään taidekoulussa ja kurssilla, jolla tutkittiin taiteilijan prosessia. Työstin taiteeni teemoja kirjoittaen. Kurssin aikana ymmärsin taiteellisen prosessin tärkeyden esteettisen lopputuleman sijaan.

Kirjoittaminen muuttui lopulta hieman fanaattiseksikin viivan piirtämiseksi, ja viivan tutkiminen ja värikerrokset muokkautuivat maalauksiksi. Kuulakärkikynä on tärkein työvälineeni. Minulle väritetyt alueet ovat kuvaksi kirjoitettua ajatuksen virtaa teemojen ympärillä, joita näiden 3,5 vuoden aikana olen taiteessani käsitellyt.

Maalaaminen on minulle ensisijaisesti prosessi ja parhaimmillaan työskentely on kuin kokeilevaa leikkiä. Työstän aina useampaa maalausta yhtä aikaa ja teosten valmistuminen vaatii tyhjyyttä, aikaa ja tilaa.

Ympäristön vaikutus taiteeseen on innoittanut tekemistäni ja muuntanut tekniikkaani. On helpompi huomata muutokset taiteessa kuin omassa mielessä ja käyttäytymisessä. Konkretia teoksissa selkeyttää abstraktia mieltä. Monotoniseen värittämiseen kyllästyy ajoittain helposti ja välillä onkin tehtävä jotain aivan muuta, jotta voi rauhassa palata värittämisen äärelle.

Inspiraation lähteinä minulle ovat toimineet kodin tekstiilit, kaupunkimaisema, sähkökaapit, maalauksen erilaiset pohjaratkaisut, materiaalit sekä niiden yhdisteleminen ja muokkaaminen.

Prosessin aikana olen tutkinut monenlaisia teemoja taiteeni kautta. Näitä teemoja ovat: riippumattomuuden tavoittelu, äitiys ja ihmissuhteiden peiliefekti, juuret, pysähtyminen ja odottaminen.

Näyttelyn teokset ovat läpileikkaus teoksiini vuosilta 2019-2023. Paketoin näyttelyllä toistaiseksi prosessin, joka ei lopulta ole kuitenkaan valmis. En usko taiteilijan saavan koskaan työtään päätökseen, joten haluan tutkia prosessia sellaisenaan ja hyväksyä sen keskeneräisyyden.