BUILDING / UNBUILDING

HANNA PERÄKYLÄ
8.8.-25.8.2020
STUDIO

Hanna Peräkylän Building / Unbuilding – näyttelykokonaisuus käsittelee lyhytjänteisyyttä, kuria ja keskeneräisyyttä, piiloutumista, suojaa ja ontuvaa paikkaamista. Kokonaisuus koostuu metallikehikkoon rakennetusta installaatiosta sekä maalauksista, joiden pohjana ovat uusiokäytetyt tekstiilit, pääosin vanhat vaatteet ja lakanat, kierrätetty traktorin rengaskumi, muovi ja puu. Materiaaleja on käsitelty pigmentti-, öljy- ja akryylimaaleilla maalaten, piirtäen, ruosteella värjäten sekä naulaten. Insulation-teos sisältää myös gessoa ja rakennusmuovissa olevaa kipsiä.

Teosten taustalla on kiinnostus maalauksen monimuotoisuuteen, tilaan ja erilaisten materiaalien luomiin mielikuviin raskaasta ja kevyestä, tiiviistä ja avarasta, sekä jännitteestä niukan ja yltäkylläisen, vähäeleisen ja maksimaalisen välillä.

Hanna Peräkylä (s.1984) on valmistunut Aalto yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2013 tekstiilitaiteen maisteriksi. Hänen teoksensa ovat käsitelleet kulutuksen, tallentamisen, muistamisen ja ihmisen materiaalisuhteen teemoja. Teoksille on ominaista erilaisten tekstiilien moninainen uusiokäyttö, vahva materiaalin tuntu ja veistoksellisuus. Tekstiileissä näkyvät käytön jättämät kulumat, materiaaliin piilotetut merkitykset ja niihin tallentuneet tarinat tuovat teoksiin oman historiansa. Viime vuosina Peräkylä on pyrkinyt kohti yhä vähäisempää lisätyn maalin käyttöä, materiaalien hyväksymistä sellaisenaan.

Peräkylän teoksia on Kouvolan taidemuseo Poikilon, Taidekeskus Salmelan ja Namibian Yliopiston kokoelmissa. Hän on Kouvolan taiteilijaseura KOUTA ry:n, Ornamon ja TEXO:n jäsen. Peräkylä asuu ja työskentelee Voikkaalla. Installaatio “Building/ Unbuilding” on toteutettu Taidekeskus
Antareksessa, Sippolassa.

Työskentelyä näyttelyn toteuttamiseksi on tukenut Suomen kulttuurirahaston Kymenlaakson Maakuntarahasto. Syksyn 2020 Peräkylä työskentelee Taiteen edistämiskeskuksen Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan tukemana.

Building / Unbuilding ja Insulation – teokset kuuluvat Kouvolan taidemuseo Poikilon kokoelmiin.Teoskokonaisuus oli esillä Kouvolan taiteilijaseuran 10-vuotisjuhlanäyttelyssä taidemuseo Poikilossa keväällä 2020. Näyttely suljettiin koronaepidemian vuoksi ennenaikaisesti