Luontoja-ryhmä

Luontoja 4: Vyöhyke

Näyttelyn taiteilijat
Inka-Maaria Jurvanen, Antti Keitilä, Hannele Kumpulainen, Iisa Maaranen, Pia Männikkö, Miika Nyyssönen, Sara Orava ja Julia Strand.
Taiteilijaryhmän on kuratoinut Miika Nyyssönen.

Vyöhyke on ominaisuuksiltaan, käyttötarkoitukseltaan tai hallinnoinniltaan yhtenäinen rajallinen alue tai sektori. Tuleva Luontoja 4: Vyöhyke pohtii, kuinka ja miksi me näitä määrityksiä teemme ja asetamme. Mitä oikeastaan ovat aikavyöhyke, arovyöhyke, havumetsävyöhyke, ilmastovyöhyke, puskurivyöhyke, rajavyöhyke, rintamavyöhyke, tautivyöhyke, kalastusvyöhyke, metsästysvyöhyke, kasvillisuusvyöhyke, puuvyöhyke, maanjäristysvyöhyke, mineraalivyöhyke, pasaativyöhyke, puistovyöhyke, puutarhavyöhyke, rantavyöhyke, suojametsävyöhyke, tunturivyöhyke, tuulivyöhyke, vihervyöhyke, viljelyvyöhyke, vyöhykehakkuu, vyöhykejako, vyöhykeraja, yövyöhyke, päivävyöhyke, varjovyöhyke, sähkövalovyöhyke, materiavyöhyke, henkivyöhyke, epävyöhyke, eläinvyöhyke, ihmisvyöhyke, raamattuvyöhyke, tähtivyöhyke, äänivyöhyke, vyöhykeulottuvuus, vyöhykesumu, vyöhykehulluus?

Ryhmämme tavoitteena on tehdä pitkään yhteistyötä, jotta näyttelyihin tulee kiinnostava aikaperspektiivi sekä ryhmän jäsenten taiteellisen tuotannon että ympäristössä tapahtuvien muutosten kautta. Esimerkiksi rajavyöhykkeen merkitys on maailmanpoliittisten muutosten seurauksena latautunut merkittävästi siitä hetkestä kun aloimme suunnitella näyttelyä. Ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeiden muutos on silminnähtävän nopeaa. Pienessä mittakaavassa taiteilija näkee sen työmatkansa varrella tai puutarhassaan.

Maailmankaikkeutta voi ajatella luonnon hajoamisena, vellomisena ja uusiin muodostelmiin kokoontumisena. Tällöin yksittäinen teos on taiteilijan kartta sen hetkisestä massan järjestyksestä, kuva luonnosta. Jokaisella on oma henkilökohtainen vyöhyke, joka muodostuu suhteessa fyysiseen paikassaolemiseen ja vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

Ensimmäinen Luontoja–näyttely oli esillä Poriginal Galleriassa, Porissa 2020 ja toinen Merikeskus Vellamossa, Kotkassa 2021 -2022. Kaikki näyttelymme ovat itsenäisiä ja toisistaan erilaisia kokonaisuuksia ja huomioivat näyttelytilojen erityisominaisuudet.