Torni Galleria on Tampereen Taiteilijaseura ry:n ja Solo Sokos Hotel Torni Tampereen yhteistyönä toteutettu taidegalleria, jossa esitellään 22 pirkanmaalaisen taiteilijan tuotantoa yli 320 teoksen verran. Teokset on sijoitettu hotellin tiloihin niin, että sen kaikki asuinkerrokset on varattu kukin yhden taiteilijan töiden esittelyyn.
Gallerian kaikkiin teoksiin voi tutustua netissä. Gallerian teokset ovat myynnissä joko suoraan hotellista tai Tampereen Taiteilijaseuran Taidelainaamon kautta:p. 050 550 2695, taidelainaamo@tampereen-taiteilijaseura.fi
Jos haluat päästä katsomaan teosta hotellihuoneessa, ole hyvä ja ota yhteyttä Solo Sokos Hotel Torni Tampereen henkilökuntaan, p. 020 1234 634.
Olen maalannut Ruovedellä, Pekkalanlahtea kymmenen vuotta. Ruovesi on tunnettu taiteilijain paikkakuntana. Aiheeseeni sitoutuu maisemakuvauksen historia samoin kuin nykytaiteilijan työ paikassa. Ulkoilmamaalaukseen, Plein air, liittyy lisäksi retkeilyn kuvasto taiteessa.
Taidemaalari esittää tietoaan ja havaintoja maalaamalla. Maalaamalla samaa maisemaa yhä uudelleen vahvistuu taiteilijan näkökulma naturalismin ja realismin rinnalla. Kysymykset värin ja piirroksen, tilan ja pinnan suhteista ovat lopulta tekijälle yhtä koetun luontohavainnon kanssa.
Maalauskollaasini kohoavat esiin niin maailmaamme täyttävistä valmiista kuvista ja niiden kopioista, omista valokuvistani kuin myös uudesta, oudostakin materiaalikasaumasta. Se on kuin rakennustyömaalla tarpomista, puutarhanviljelyä ja toisille tähdille matkaamista…
Maalauksissani ei ole teemaa. Tärkeintä on maalausjälki, hipaisut ja iskut, kerroksellisuus, kirkkaan ja himmeän kontrastit. Pyrin ei-esittävyyteen. Maalaus on maalia, väriä. Kerroksellisuudella haluan luoda syvyysvaikutelmia viittaamatta kuitenkaan maisemaan tai olemassa oleviin tiloihin. Maalaan, mitä en näe. Kerros kerrokselta tulee näkyväksi. Yllätän itseni. Tämä on seikkailu.
Värien soinnutukset ovat teosteni lähtökohtia, niillä välitän tunnetiloja. Kuvailisin työskentelyäni mieluummin musiikin tai tanssin keinoin, en kirjallisesti. Pyrin yllättämään itseni jokaisessa teoksessa. Usein työ käy läpi katastrofin, josta se nousee, jos nousee. Kun maalaus herättää oman innostukseni, niin uskon löytäväni myös yleisön. Teoksissani esittävyys on viitteellistä.
Uusi pinta, uusi väri, uusi suunta, uusi kohtaaminen. Muistoja, hetkiä, takautumia, silmänräpäyksiä, tunteita, hajuja, makuja. Kuvallisia muistumia. Tasaista pintaa ja näkyviä vetoja. Suljettuja sommittelullisia muotoja sekä jatkuvaa liikettä. Iloa ja turhautumista. Ohutta läpikuultavaa ja peittävää maalia. Voimakasta, vapaata, hetkellistä ja kerroksellista.
Kasvit-sarja: kasvimatkailua esivanhempien olinseuduilla. Mielieläimet-sarja: Kysyin vastaantulleilta ihmisiltä mikä eläin heidän mielessään liikkuu tai pitää majaa. Jääkauden jälkeläiset -sarja: teoksia jääkauden jälkeisen Suomen ja lähialueiden faunasta arkeologisten löytöjen perusteella.
Tamperelainen Hannamari Matikainen (s. 1976) luo kuvamaailmaa, jossa yksittäiset teokset ovat hahmoja jatkuvasti laajenevasta kokonaisuudesta. Hän kuvittaa todellisuutta, joka on olemassa saduissa, unissa ja mielikuvituksessa.
Janne Laine on kansainvälisesti menestynyt kuvataiteilija, joka käsittelee klassista maisema-aihetta useista eri näkökulmista. Hän ohittaa maiseman kulttuurisidonnaisuuden ja pystyy menemään maisemakäsitteen universaaleille, ympäri maailmaa ymmärrettäville lähteille.
Kuvataiteilijaksi kaksikymmentä vuotta sitten valmistunut Laine käyttää vanhaa heliogravyyritekniikkaa. Hän kuvaa aiheensa kameralla, syövyttää kuva-aiheen laatalle, työstää laattaa haluamallaan tavalla esimerkiksi tummentaen tai vaalentaen kuvaa ja lopulta vedostaa kuvan paksulle syväpainopaperille käsityönä.
Maisema-aiheen rinnalla kulkee ihmisen ja ihmisyyden käsittely. Laine on kuvannut paljon vanhoilla hautuumailla. Uskonnolliset aiheet lomittuvat luontokuvaukseen, ja klassinen kristillinen symboliikkaa kasvaa inhimillisyyden vertauskuvaksi.
Lars Holmström, kuvataiteilija / taidemaalari ja -graafikko: Teoksieni nimet ovat nykyisin useimmiten latinaa ja ne viittaavat myös teoksen sisältöön tai merkitsevät teoksen syntyyn ja kehittelyyn liittyviä seikkoja.
Area: aukio, kenttä (lat.) Iulius: heinäkuu (lat.) Zona Arca: alue, vyöhyke (lat.), arkku, laatikko (lat.) Zona: alue, vyöhyke (lat.) Classic: klassinen, klassikko (eng.), arvoltaan pysyvä, arvon saavuttanut Energia: voima, tarmo, into Ur: alku-, esi-, iki-, kanta- (ruots., saks.) Corale: koraali (it., lat.), musiikin muoto, melodia, hymni Del: osa, osuus (ruots.)
Valokuvataiteilija Terhi Asumaniemi (s. 1972) asuu ja työskentelee Tampereella. Kuvataiteen opinnot veivät hänet 1994 opiskelemaan ja asumaan Hollantiin. Hän valmistui kuvataiteilijaksi (BA) Rotterdamin taidekorkeakoulusta 1994 ja Taiteen maisteriksi Aalto yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta 2012. Hänen teoksiaan on viime vuosina nähty yhteisnäyttelyissä niin kotimaassa kuin ulkomailla.
Valokuvasarjojeni kantavana teemana on kuvata ihmisen aiheuttamia ympäristön muutoksia. Tarkastelen teoksissani luonnon ja kulttuurin välisiä suhteita ja rajapintaa. Pohdin teoksissani ympäristösuhdettamme, joka on monessa suhteessa kiinni romantiikan ihannemaisemassa. Vedostan tällä hetkellä valokuvateoksiani paperille sekäunikkivedoksina puulevyille.
Haluan tehdä teoksia jotka puhuvat. Enimmäkseen maalaukseni käsittelevät mielen sisäisiä asioita, vaikka viittaisivatkin johonkin konkreettiseen paikkaan tai tapahtumaan, ja kiinnostavinta minusta on se mitä kuvassa ei heti näy, ehkä ristiriita, ajatusvirhe, piilomerkitys. Kuvissani aika pysyy vaikka menee eteenpäin tai muuttuu keskellä elettyä hetkeä.
Maalaukseni kertovat yleensä tästä ajasta, tavallisesta arjesta, tunteista ja tunnelmista. Siitä mikä puhuttelee minua juuri tänään, mitä olen kokenut tai kuullut tai vaikka nähnyt. Tarkkailen ympäristöä ja omia tunteitani uteliaana sekä pohdin näiden kokemusten merkityksiä. Yritän löytää jokaisesta hetkestä sen oleellisen, sillä näissä hetkissä syntyy oivalluksia elämästä.
Maalauksissani tuon esille näitä tunnelmia ja hetkien merkityksiä musteen, viivan ja liikkeen kautta abstraktisti. Jokaista tunnelmaa edeltää ajatus siihen kytkeytyvästä liikkeestä tai viivan muodosta. Haluan antaa omalle ja katsojan mielikuvitukselle luvan seikkailla. Abstrakti maalaus antaa tähän tilaa ja pyrinkin maalauksissani yksinkertaisuuteen, jossa viivan liikkeet, herkkä japaninmuste ja niukka värimaailma muodostavat tuon tunnelman.
Toteutan teokseni grafiikan eri menetelmin ja maalaamalla. Olen kiinnostunut abstraktin ja esittävän rajapinnasta, sekä kuvan hahmoittamisesta. Monitulkinnallisuus teoksissani on rikkautta. Ympäröivä maailma ja henkilökohtainen elämä vaikuttavat työskentelyyni. Kuvaan mielelläni ihmistä, jälkenä ja toisinaan enemmän esittävänä.
Ajan kulku, syntymä ja kuolema, sekä kasvu, ovat ikiaikaisia universaaleja aiheita, joihin palaan aina uudelleen. Taiteen tekemisen prosessi on minulle tärkeä; pyrin järjestämään maailmaa itselleni selkeämpään muotoon. Tuotannossani on minikokoista grafiikkaa ja kodin sisustukseen sopivia teoksia, yhtälailla kuin monumentaalisen isoja teoksia.
Minulla on kaksi erilaista lähtökohtaa kuinka alan teosta työstämään. Toisinaan idea muodostuu maailmalla tapahtuvasta ilmiöstä ja kuva on hyvinkin tarkasti mielessä. Välillä taas intuitio kuljettaa teoksen muodostumista kankaalle ja työstäminen on enemmänkin alitajunnan tutkimista. Kuvaan teoksissani ihmisen turtuneempaa osaa elämästä, joka on koukuttunut älykännyköihin ja teknologisiin rattaisiin. Elämän viihteellistyminen ja ilmastonmuutoksen vaikutukset asettuvat eri tekniikoin haastamaan katsojaa.
Janne Hokkanen (s.1983, Tampere) valmistui kuvataiteilijaksi 2009 ja suoritti kuvataiteilijan master-tutkinnon 2017 Satakunnan ammattikorkeakoulun Kuvataiteen yksiköstä Kankaanpäästä. Hän asuu ja työskentelee Tampereella. Hänet tunnetaan laajemmin julkisen taiteen näyttelyistään. Liikennemerkeistä koostunut näyttelyt #Kylttitempaus oli esillä kesällä 2016 Hämeenpuistossa Tampereella ja #Ilmoitustempaus levittäytyi yhteensä 12 puistoon ympäri Tamperetta 2017.
Sauli Iso-Lähteenmäki on tamperelainen kuvataiteilija, joka työskentelee grafiikan ja maalauksen keinoin sekä yhdistelemällä näitä tekniikoita. Hän käsittelee teoksissaan meitä ympäröivää maailmaa; luontoa ja ihmisen rakentamaa ympäristöä sekä näiden välistä suhdetta. Vesi eri muodoissaan on hänelle hyvin läheinen aihe.
Teokseni ovat pieniä osasia ja tiivistymiä monitahoisesta näkyvästä ja näkymättömästä kaikkeudesta sisälläni ja ympärilläni. Niiden merkitys ainakin itselleni on olla syvästi läsnä käsillä olevassa hetkessä.
Näissä teoksissani tekniikkana on puupiirros. Hierrän värit laatalta japaninpaperille paljolti käsin, osaksi prässillä. Käytän myös muita materiaaleja ja tekniikoita, kuten teoksissa Luonnon ehdoilla ja Odotuksen huone.
Taidegraafikko Päivi Somppi (s.1973) asuu ja työskentelee Virroilla. Teokset ovat syväpainografiikkaa ja käytetyt tekniikat etsaus (viivasyövytys) ja akvatinta. Laattamateriaalina on kupari ja yhtä teosta varten valmistuu kaksi painolaattaa. Lopullinen teos vedostetaan syväpainopärssiä käyttäen syväpainopaperille. Jokaisessa teoksessa on käytetty kahta väriä, yhtä kummallekin laatalle, jolla saa aikaan jotain ihan omanlaistaan. Että voi maalata, piirtää, raaputtaa pois, etsata puhki, tehdä lisäyksiä, sotkea, lisätä ohuita kerroksia – täydellistä.